неділю, 7 квітня 2013 р.

Еквівалентна доза поглиненого випромінювання визначається як добуток дози поглиненого випромінювання на коефіцієнт якості.

D=D⋅К.
Оскільки коефіцієнт якості безрозмірна величина, то еквівалентна доза випромінювання виміряється в тих же одиницях, щой поглинена. Але існує й спеціальна одиниця. У СІ одиниця еквівалентної дози — зиверт (1 Зв).
1 Зв дорівнює еквівалентній дозі, за якої доза поглиненого g-випромінювання дорівнює 1 Гр.
Величина еквівалентної дози визначає відносно безпечні й дуже небезпечні для живого організму дози опромінення.
Поглинена й еквівалентна дози залежать від часу опромінення. За інших рівних умов ці дози тим більше, чим більше час опромінення.
Коефіцієнт якості іонізуючого випромінювання
За однієї й тієї ж дози поглиненого випромінювання різні види випромінювання викликають неоднаковий біологічний ефект. Біологічні ефекти, зумовлені будь-якими йонізуючими випромінюваннями, прийнято оцінювати порівняно з ефектом від рентгенівського й гамма-випромінювання. Наприклад, за однієї й тієї ж поглиненої дози біологічний ефект від дії a-випромінювання буде в 20 разів більше, ніж від g-випромінювання. Від дії швидких нейтронів ефект може бути в 10 разів більше, ніж від g-випромінювання; від дії b-випромінювання — таким самим, як від g-випромінювання.
У зв’язку з цим прийнято відмінності у біологічній дії різних видів випромінювання характеризувати коефіцієнтом якості К.
Коефіцієнт якості рентгенівського й гамма-випромінювання прийнято вважати рівним одиниці, а альфа-випромінювання — 20.
У зв’язку з тим, що за однієї і тієї ж дози поглинання різні випромінювання спричиняють різні біологічні ефекти, для оцінки цих ефектів була уведена величина, названа еквівалентною дозою випромінювання (Dе).

Немає коментарів:

Дописати коментар